Erfarenhet av interaktiv workshop FUTURE MOBILITY LAB
Varbergs kommun har tillsammans med Trivector, Studio Rævling och gymnasiestudenter från Peder Skrivares skola genomfördes workshops om framtidens mobilitet.
04.12.2024
Varbergs kommun har tillsammans med Trivector, Studio Rævling och gymnasiestudenter från Peder Skrivares skola genomfördes workshops om framtidens mobilitet i Varberg. Vi har använt en interaktiv workshop för att skapa ett nytt verktyg för dialog och samverkan med ungdomar.
Utmaningarne är att ungdomar upplever sig inte vara berörda då kommunen ställer fel frågor. Ungdomarna har svårt att förstå syftet med dialogen. Och kommunens kommunikationskanaler når inte ut till ungdomar.
En interaktiv workshop kan ändra på detta och vi testar det i MOVE-projektet.
Vad har vi gjort
Syftet med workshopen var att engagera elever till att reflektera kring frihet och mobilitet utifrån deras resvanor samt att de ska reflektera kring hur olika resvanor påverkar samhället i stort. Genom att kombinera trafikdata och siffror med bilder är hypotesen att förståelsen och därmed engagemanget för ett hållbart samhälle ökar.
Teori- och kunskapsdelar har varvades med korta skiss- och reflektionsövningar, både individuella och i grupp.
Exempel på workshopövningar var att låta ungdomarna visualisera sin vardagsmobilitet genom att rita sin skolväg. Ungdomarna uppmanades att
rita det som var bra med resvägen, vilka känslor som de upplevde under sin resa samt vad som inte fungerade lika bra. Därefter fick ungdomarna utmaningen att rita ett framtidsscenario utifrån förutsättningen att alla i Varberg reser så som ungdomarna reser till skolan.
Reflektioner och lärdomar
Olika professioner med olika bakgrund
Våra olika infallsvinklar & olika sätt att arbeta har varit en avgörande faktor till det slutgiltiga resultatet. Kunskap från spel- och filmindustrin har öppnat upp för nytt synsätt kring hur man skapar engagemang bland ungdomar för samhällsplanering.
Viktigt att skapa tydliga förutsättningar för ungdomarna
Bra dialog och samskapelse förutsätter ett tydligt ramverk. Viktigt med information till ungdomarna om vad de kan förvänta sig av dialogen.
Skapa ett gemensamt syfte
Dialogen behöver ha en tydlig koppling till elevernas vardag eller skoluppgift, förmedla att deras bidrag och reflektioner är viktiga. Viktigt med problem som har verklighetsförankring.
Kombinationen av data och bilder visade sig effektiv för att göra komplexa trafik- och transportfrågor mer lättförståeliga och engagerande
Inspirerande metod för att skapa delaktighet från ungdomarna. Visualiseringsuppgifter ger ungdomarna ett nytt verktyg att förmedla känslor och värderingar kopplade till deras mobilitet i vardagen.
Från passiva och svårstartade till villiga att sätta i gång direkt
Kombinationen av olika uppgifter bidrog till att studenternas intresse bibehölls.
Fullt möjligt att utföra samma typ av medborgardialog med andra målgrupper
En viktig del i utformningen av workshopen är att målgruppen samt vilken typ av transportdata som kommun/region/stat har tillgång till få styra problemformuleringen.