Locka fler till bussen eller cykeln
Elever i Varberg har undersökt hur fler kan välja hållbara resor. Läs om deras idéer här.
11.02.2025
Samla poäng i en app när du tar cykeln eller åker buss och lös in poängen för rabatter på olika ställen. Ring den anropsstyrda bussen eller nyttja bidraget till en elcykel. Detta är några av idéerna som eleverna på samhällsprogrammet har presenterat som lösningar för framtidens resande i kommunen.
Elever på samhällsprogrammet på Peder Skrivares skola fick under hösten 2024 i uppgift att ta reda på hur Varberg kan bli en kommun där det är lättare att välja hållbara transportsätt, till exempel på landsbygden.
Ny dialogform – visualisering som metod
Elevuppgiften är resultatet av ett samarbete mellan Peder Skrivares skola och Varbergs kommun. Samarbetet och resultatet av uppgifterna ingår som en del i kommunens samråd kring kommunens nya översiktsplan.
Som uppvärmning, inför uppgiften fick eleverna ta del av workshopen Future mobility Lab. Under workshopen uppmuntrades eleverna att undersöka människors resvanor samt hur samhällsplanering kan påverka olika gruppers mobilitet. Workshopens huvudsyfte var att inspirera eleverna till ökad kunskap om mobilitet. Genom visualiseringsövningar utmanades dem att testa olika kreativa verktyg för att hitta lösningar på problem kring mobilitet och samhällsplanering.
Workshopkonceptet ingår i ett EU-projekt MOVE, där kommunen vill testa visualisering som en dialogform. Konceptet är framtagen i samarbete mellan Varbergs kommun, konsultbolaget Trivector och konstnären Lakstein Fernandes.
Efter genomförd workshop fick eleverna svara på en enkät i syfte att utvärdera metoden. Eleverna tyckte att metoden var inspirerande och spännande men utmanande. Majoriteten av eleverna uttryckte även att metoden ökade deras förståelse för transportsystemet och samhällets behov av mobilitet.
Elevuppgift - elever intervjuar elever
Genom intervjuer och enkätundersökningar med ungdomar fick eleverna reda på att närmare 60 % inte kan transportera sig som de vill med buss på landsbygden. Många ungdomar har avstått från fritidsaktiviteter och att träffa vänner på grund av för få bussavgångar. Andra problem var upplevd otrygghet på bussen och förseningar.
I sin redovisning ger eleverna förslag på fler avgångar eller anropsstyrd busstrafik. De menar också att en app, där man tjänar ihop poäng för olika förmåner, kan locka ungdomar att åka mer buss.
En enkätundersökning bland boende i Tångaberg och Bläshammar visade att 87 % har ärenden in till Varbergs stad varje vecka. 60% skulle överväga att ta cykeln om det fanns säkrare cykelvägar, separerade från bilvägar.
För att uppmuntra kommuninvånare att cykla mer visade eleverna att det förutom säkra cykelvägar behövs bra underhållna och belysta cykelvägar samt bra och trygga cykelparkeringar. För att locka fler ungdomar att ta cykeln kan ett bidrag till elcykel eller ett hyrcykelsystem underlätta för de som inte har råd att investera själv i en dyrare cykel.