Trafikdag på Bockstensskolan
I början av oktober anordnade Varbergs kommun en trafikdag på Bockstensskolan inom projektet MOVE. Ca 300 elever i åk F-5 och 50 personal deltog i dagen.
22.10.2024
Dagen planerades som en aktivitet efter att behovsanalysen med skolans personal visat att det finns utmaningar runt skolan med att många elever inte kan trafikregler och inte använder hjälm.
Fokus under trafikdagen var att öka barnens trafikkunskaper så att de själv kan gå och cykla på ett säkrare sätt. Flera av aktiviteterna gav även kunskap och argument om hjälm- och reflexanvändning.
Dagen började med en cykelshow och därefter delades eleverna in i grupper som roterade på fyra stationer innehållande både teori, cykling, promenad och cykelservice.
Aktiviteterna
Cykelshow
Dagen började med en cykelshow som varvade spektakulära konster på en BMX med prat om varför man ska använda hjälm och fördelarna med cykling.
Andreas Lindqvist som är BMX-världsmästare och driver företaget Future Promotion som åker runt på skolor och uppmuntrar till cykling samtidigt som han pratar om hur man cyklar säkert hade en oroligt uppskattad show och hög stämning i idrottshallen.
Han demonstrerade att tappa ett ägg med respektive utan hjälm och för att visa att man kan cykla omkull även om man själv tycker man är en duktig cyklist lät han två lärare prova 'svänga fel cykel'.
De fyra stationer
Cykelbana och cykelservice
Här fick eleverna öva balans och trafikregler på tre olika cykelbanor. Det fanns två olika trafikcykelbanor med vägmärke, rödljus, ramper, koner och 'vägarbete' och en cykla-långsamt-bana som gick ut på att öva på att hålla balansen. Majoriteten hade egna cyklar men det fanns ett 10-tal cyklar av olika storlekar och sorter att låna.
För de som hade egen cykel fanns ett servicetält där barnen kunde få hjälp med enklare service av cykeln samt checklistor för säker cykel.
Trafikpromenad
Eleverna gick en promenad i mindre grupper tillsammans med en pedagog och fick svara på frågor om trafikvett, trafikregler, vägmärken mm. Promenaden hade tio frågor, och några exempel är 'hur ska man bete sig på den här platsen?', 'hur långt syns man med/utan reflex?' och para ihop vägmärke med rätt beskrivning.
Trafikteori
En kortare lektion om fördelarna med att resa hållbart både ur samhälls- och hälsoperspektiv samt reflex- och hjälmanvändning, trafikregler och hur vi vill bete oss i trafiken. Vi pratade om trafikplanering, vilka gator är trevligast och hur ska alla bilar få plats? Hur är fysisk aktivitet kopplat till hälsa och hur minskar vi risken för olyckor? Det viktiga budskapet var att visa hänsyn och vara rädd om sig själv och andra i trafiken.
Film och paus
På den fjärde stationen fick eleverna se en pedagogisk film om cykling samtidigt som de fick frukt och lite vila.
Återkoppling
Både personal och föräldrar har fått svara på enkäter om hur de och barnen upplevde dagen och vad vi kunde gjort annorlunda.
De absolut flesta såg dagen som rolig, givande och lärorik. Mest populärt hos eleverna var cykelshowen och trafikcykelbanorna. Många föräldrar uppgav att de både fått lära sig någon trafikregel och något om hälsa av sina barn efter dagen.
Det blev en intensiv dag men sammanfattas som mycket lyckad och uppskattad.