Samarbejde med elever og borgerforeninger om udvikling af knudepunkter
Få indblik i arbejdet i MOVE i Herning Kommune.
07.10.2024
I Herning Kommune arbejder de i MOVE med at ændre fem stoppesteder til mobilitetspunkter og undersøge, om det medfører, at folk har en bedre oplevelse af den kollektive transport.
Projektleder Lene Ahle Skoubo fortæller her om, hvordan hun er gået til opgaven ved de første tre steder.
Hun fortæller også om de erfaringer og den læring, som det har givet indtil nu, som måske kan komme andre til gode eller inspirere.
Holing – i udkant af større by og inddragelse af elever
Om Holing
Holing ligger i udkanten af byen Herning og her er både et stort sportscenter, isstadion, vandrehjem, padelcenter og Talentskole, som er en skole for elever, der bruger særlig meget tid med deres sport, sang eller musik. Der er også to grønne områder med søer og et stort industriområde. Der er altså en masse fritidsdestinationer ved knudepunktet, men også pendling til skole og arbejde. Stoppet betjenes af fire busruter.
Samarbejde med elevråd og inddragelse af eleverne
Jeg kontaktede skolen for at få lov til at mødes med elevrådet. De var meget interesserede i at samarbejde og jeg vil lov til at holde et kick-off møde med alle elever på skolen. Her delte jeg den seneste skolevejsundersøgelse for skolen, som viser, at antallet af elever, der bliver kørt til TalentSkolen, er stærkt stigende. Vi lavede en lille øvelse sammen, hvor eleverne skulle stille sig i det hjørne, som repræsenterede den transportform de selv brugte. Om de gik, cyklede, kørte med bus eller tog, eller blev kørt af forældre. Øvelsen viste, at rigtig mange bliver kørt.
Til kick-off mødet gik vi også en tur sammen hen til stoppestedet og talte om de ting, som vi gerne ville gøre for at omdanne stoppestedet til et attraktivt knudepunkt. Eleverne havde kreative ideer som en overdækket sofa, klappedyr, golfsimulator og svævebane fra skolens tag til stoppestedet. 20 elever meldte sig desuden til at deltage i arbejdsgruppen, hvor vi skal arbejde videre med projektet. Senere skal vi også involvere flere interessenter fra området.
Elevrådet fortalte mig også, at de er i gang med at skabe mere aktivitet på skolens forplads. Vi har derfor også valgt at samarbejde en bedre fysisk forbindelse mellem forpladsen og stoppestedet, hvor man i dag skal gå en lille omvej, hvis man ikke vælger at krydse en lang parkeringsplads for at gå mere direkte.
Sørvad – mindre by og samarbejde med borgerforening
Om Sørvad
Sørvad er en by med 1.133 indbyggere. Byen ligger 13 km fra den nærmeste større by, Holstebro, og 28 km fra den største by i kommunen, Herning. Byen betjenes af to busruter og to skolebusser.
Samarbejde med Borgerforeningen
I Sørvad mødtes jeg med Borgerforeningen på deres nyrenoverede torv, hvor busstoppestedet er lige ved siden af.
Borgerforeningen vil gerne have busstoppet bliver lige så flot som deres torv, der fungerer som mødested i byen i forskellige anledninger.
Sammen med Borgerforeningen er vi ved at arrangere et møde med byens borgere. Borgerforeningen har opgaven med at invitere borgerne og sikre bred repræsentation med både virksomhedsejere, ældre, unge mv. Kommunen giver aftensmad til mødet og jeg vil fortælle om projektet og arbejdet med knudepunktet. Sammen med borgerne vil vi tale om udfordringerne og barrierer i brugen af kollektiv trafik, og hvad de har af input til opgraderingen af stoppestedet.
Haderup – mindre by og desværre på bagkant med i byforskønnelsesprojekt
Om Haderup
Haderup er en by med 632 indbyggere. Selvom byen ligger i Herning Kommune, ligger byen tættere på de større hovedbyer i nabokommunerne. Der er 24 km til Skive, 25 km til Holstebro, 28 km til Viborg, og 32 km til Herning. Byen betjenes af to busruter.
Samarbejde med Borgerforening og forskønnelsesproces allerede igang
Byen er i gang med et byforskønnelsesprojekt på torvet, hvor busstoppestedet også er. De har allerede haft et borgermøde om torvet, så jeg kommer ind på bagkant og hægter mig på det igangværende, hvor der ikke har været så meget snak om kollektiv trafik og busstoppested.
Jeg deltog i en workshop på skolen sammen med byforskønnelsesprojektet, hvor de ældste skoleelever bestemmer hvordan 50.000 kr. skal bruges til at forskønne forpladsen for byens sportscenter. Her lavede jeg øvelsen, hvor eleverne skulle stille sig i det hjørne, som passede til hvordan de transporterer sig – og her blev det synligt, at rigtig mange bliver kørt i skole, og kun én bruger bussen i deres fritid. Eleverne synes der by er kedelig, så jeg har planer om at kommunikere til dem hvad de kan opleve i de nærmeste større byer, hvis de tager bussen.