736 elever på seks udvalgte skoler har deltaget i de første danske test af På Egne Ben kampagnen. Læs om evalueringen her.

06.02.2025

736 elever på seks udvalgte skoler i Danmark har over fem uger i efteråret 2024 deltaget i første danske test af På Egne Ben kampagnen. Evalueringen viser, at kampagnen har haft positiv effekt på både elevernes bæredygtige transport, sociale fællesskab og selvbestemmelse.

En styrke at der både er fokus på gåben, cykling og kollektiv trafik

5.B på Lundgårdskolen i Herning vandt På Egne Ben i 2024 og 1. præmien på 5.000 kr. Skarpt efterfulgt af 5. årgang på Skansevejens Skole i Aalborg Kommune, der vandt 2. og 3. præmien på hhv. 3.000 kr. og 2.000 kr. Foto: Midttrafik.

I På Egne Ben kampagnen har elever i 4., 5. og 6. klasse på seks udvalgte skoler i Jylland dystet klassevist mod hinanden ved at transportere sig bæredygtigt til skole på gåben, cykel eller kollektiv trafik i fem uger i efteråret.

Netop det bredere fokus er blevet fremhævet af flere lærere i evalueringen som en styrke. Alle elever kan deltage. De elever som ikke har mulighed for at cykle eller har for kort til skole til at det giver mening for dem at cykle, kan optjene point ved at gå til skole eller tage kollektiv trafik. Der er også taget højde for, at nogle elever er nødt til at blive kørt i skole. I På Egne Ben-kampagnen kan eleverne nemlig sættes af en halv kilometer fra skolen for at gå resten af vejen og på den måde stadig bidrage med point til klassen.

Evaluering viser øget brug af gåben og cykel

Tabel der viser, hvilket transportmiddel der bliver brugt før, under og efter kampagnen.
Tabel fra Epinions evaluering af kampagnen.

Kampagnen er blevet evalueret på flere måder. Både før, under og efter kampagnen er der lavet måling med håndsoprækning, hvor børnene har svaret på, hvordan de er kommet til skole den dag. Efter kampagnen er der også sendt spørgeskemaer ud til forældre og elever samt lavet kvalitative interviews med lærere og elever, hvilket Epinion har stået for.

Evalueringen viser, at eleverne har haft et øget brug af at cykle og gå til skole og har mindsket deres brug af at blive kørt i bil. De ændrede transportvaner ser også ud til at vare ved efter kampagneperioden. Brugen af kollektiv trafik ligger på samme niveau som før kampagnen.

Mange af eleverne gik eller cyklede dog til deres skole allerede før kampagnen. Men effekten ses stadig, f.eks. med målingen med håndsoprækning. Før kampagnen blev 23 % af eleverne kørt i skole den dag, håndsoprækningen blev foretaget. Hvor under kampagnen og efter kampagnen var det 12 % af eleverne. Ligeledes viste håndsoprækningen, at 33 % cyklede til skole før kampagnen, hvor under kampagnen var det 46 %. Se mere i tabellen på næste side.

Evalueringen viser også øget socialt fællesskab

Eleverne har i evalueringen fortalt, at de nød at kunne gå eller cykle sammen til og fra skole. Billedet er taget af Jesper Bach Thomsen.

Kampagnen har også haft en væsentlig spill-over-effekt på eleverne i form af et øget socialt fællesskab. At klassen sammen har konkurreret i kampagnen, har været med til at styrke elevernes interne relationer, f.eks. ved at de følges ad på cykel og sammen sikrer point til klassen, og fordi de er selvtransporterende, har det været nemmere for børnene at lave legeaftaler med hinanden.

En lærer nævnte i evalueringen, at de mere motiverede elever og dem, der i forvejen er fysisk aktive, ofte trak de mindre motiverede elever eller de elever, der normalt ikke bryder sig om at bevæge sig, med. Dermed har der også været en motiverende effekt eleverne imellem.

Eleverne tilkendegav også i evalueringen, at mange af dem nød at kunne gå eller cykle sammen med deres venner og bruge transporttiden på at snakke eller hygge sig.

Øget selvbestemmelse og bevidsthed om transportvalg

At børnene kunne transportere sig selv, gav dem også en anden frihed og en større selvbestemmelse. Evalueringen viser, at ca. en tredjedel af eleverne på hhv. 4. og 5. årgang har opnået en større selvbestemmelse over, hvordan de transporterer sig til og fra skole.

Særligt de yngre elever i 4. årgang er blevet mere selvstændige i deres transportvaner. Og særligt eleverne på 5. årgang er blevet mere bevidste om deres brug af transportmiddel. Kampagnen har ikke blot ændret elevernes transportvaner, men også hvordan de tænker over transport. Se figuren herunder, som stammer fra spørgeskemaet til forældrene.

Kampagnen testes igen i efteråret 2025

På Egne Ben-kampagnen testes af Aalborg Kommune, Midttrafik og Region Midtjylland i forbindelse med projektet MOVE, som Interreg Øresund-Kattegat-Skagerrak støtter.

Kampagnen er oprindeligt et svensk koncept; Paa Egna Ben. I efteråret 2024 blev kampagnen testet første gang i Danmark. Evalueringen pegede på et par forbedringspotentialer som f.eks. bedre benyttelse af kampagnens hjemmeside og mere rettidig information til lærerne, så de bedre kan nå at indarbejde kampagnens materialer og øvelser i undervisningen. Dette justerer vi til testen i efteråret 2025.

Størstedelen af formatet for kampagnen fungerede rigtig godt, og vi holder fast i penge som hovedpræmie, hvor vi i evalueringen kunne se, at 85% af eleverne svarede, at hovedpræmien motiverede dem til at deltage i kampagnen.

Yderligere information om kampagnen kan findes her på På Egne Ben-kampagnens hjemmeside og på denne side om casen.