Resvaneundersökning får invårnarne att fundera över hur de reser i dag
I Varbergs kommun jobbar vi i MOVE-projektet med mobilitetslösningar för att göra knutpunktene mer attraktiva.
12.12.2024
I Varbergs kommun jobbar vi i MOVE-projektet med mobilitetslösningar för att göra knutpunktene mer attraktiva. Under hösten har vi genomfört en resvaneundersökning i området Gunnarsjö, Karl-Gustav och Kungsäter.
Resvaneundersökningen visar bland annat att majoriteten inte har andra alternativ än bil bil för att transportera sig, men också att över 50% skulle välja att resa kollektivt till staden Horred veckovis om det fanns möjligheter.
I den här artikeln berättar vi mer om området Kungsäter, hur vi genomförde resvaneundersökningen, dess resultat och vad vi arbetar med i Kungsäter.
Om Kungsäter
Området ligger i östra delen av Varbergs kommun och är ca 140 km2 stort och med befolkning 2023 på 1049 invånare uppdelat på 555 hushåll. Området har nära kopplingar till orten Horred i grannkommunen Mark som även tillhör en annan region och därmed har en annan kollektivtrafikmyndighet.
I Horred finns mycket av den service (affär, vårdcentral, tandläkare) som inte finns på knutpunkten Kungsäter.
Närmaste knutpunkt inom kommunen med liknande service finns idag 2 mil bort som med kollektivtrafik tar över 3h att åka till. Horred ligger på 1 mil ifrån Kungsäter.
Skulle det gå att ta sig kollektivt till Horred så skulle invånarna kunna byta till tåg för att på betydligt kortare tid nå både kommunens närmaste service och kommunens centralort Varberg. Från knutpunkten Horred kan invånarna dessutom kollektivt ta sig till andra större knutpunkter i regionen så som Göteborg och Herrljunga.
Om resvaneundersökningen och dess resultat
Resvaneundersökningen skickades ut med post i början av november till 555 hushåll. Bygden informerades också om undersökningen via biblioteket och på Facebook. Undersökningen besvarades digitalt genom QR-kod eller länk men det fanns också möjlighet att besvara fysiskt och med stöd under en vecka genom biblioteket samt på en aktivitet som anordnades av pensionärerna.
Undersökningen bestod av 16 frågor med en genomsnittlig svarstid på 6.25 minuter. Under de 4 veckor som undersökningen genomfördes så svarade 155 personer en god fördelning både åldersmässigt och geografiskt.
Frågeställningarna handlade både om hur invånarna reser idag med den kollektivtrafik som finns i området, men också hur de ser att resandet hade kunnat utvecklas om det skulle finnas en kollektivtrafiks anslutning mellan knutpunkten Kungsäter och knutpunkten Horred.
Resultatet visar att majoriteten inte har andra alternativ än bil för att transportera sig till arbete, fritid och service idag, och över 50% skulle välja att resa kollektivt till Horred veckovis om det fanns möjligheter. Fördelningen av vad respondenterna skulle resa fördelade sig jämt mellan service, fritid, arbete och vidare resor till andra städer med en övervikt mot vidare resor och serviceärenden. På frågan vad värdet skulle vara av kollektivtrafik till Horred så var genomgående svar ”frihet”, ”slippa ta bilen” och ”hållbarhet”. När det gällde vad som var viktigaste faktorn för kollektivtrafiken så var svaret turtäthet följt av helgtrafik och minskat bilanvändande.
Genom att genomföra undersökningen som ett test i EU-projektet MOVE hoppas vi dels få invånarna i området att fundera på hur de reser idag och undersöka de kollektiva resor som redan finns, under projektets gång har helgtrafiken i området utökats. Vi har även informerat om hur kollektivtrafiken kommer utvecklas med en ny Närtrafiktjänst från årsskiftet. Vi vill även använda materialet i dialog med politik, region och kollektivtrafiksällskap för att visa på invånarnas syn och behöv av det kollektiva resandet i området.